DEN HAAG / WARNSVELD – Het bestuur van de Tuin van Bezinning heeft echter besloten dat het overlijden van collega Robert-Jan Hartman niet voldoet aan de voorwaarden om te worden opgenomen in het monument. Volgens de regels moet een politiemedewerker zijn overleden als direct gevolg van het uitvoeren van politiewerk. Aangezien Robert-Jan geen operationele werkzaamheden verrichtte tijdens het noodlottige ongeval, is hij niet opgenomen in de Tuin van Bezinning.
Robert-Jan kwam om het leven tijdens een teambuildingsactiviteit waarbij hij ongelukkig ten val kwam op een klim- en tokkelbaan. Hij raakte bekneld onder water nadat een stalen zekeringskabel afbrak. Na zes dagen in kritieke toestand te hebben verkeerd, overleed hij in het ziekenhuis. Hij was destijds werkzaam in basisteam Lek en Merwede en werd 42 jaar oud. Het overlijden van Robert-Jan heeft een grote impact gehad op zijn familie, vrienden en collega’s.
Ter nagedachtenis aan Robert-Jan is zijn naam in 2019 bijgeschreven op een gedenksteen bij het hoofdbureau van de Eenheid Rotterdam. Ook hebben nabestaanden en collega’s zich de afgelopen jaren ingezet om Robert-Jan op te laten nemen in de Tuin van Bezinning.
Korpschef Henk van Essen heeft in oktober van dit jaar officieel gevraagd aan het bestuur van de Tuin van Bezinning om Robert-Jan alsnog op te nemen. Dit verzoek is gedaan met het oog op de wens van de nabestaanden en een aanpassing van de statuten waarin een hardheidsclausule is opgenomen. De korpschef heeft het bestuur gevraagd of de teambuildingsactiviteit kan worden gezien als een vaardigheidstraining die indirect onderdeel uitmaakt van het politiewerk.
Het bestuur van de Tuin van Bezinning schrijft in zijn antwoord dat de voordracht een enorm moreel dilemma met zich meebrengt. Zij erkennen de tragiek van het ongeval en de impact ervan op nabestaanden en collega’s. Echter, volgens de geldende regels kan het overlijden van Robert-Jan niet worden opgenomen in het monument.